Dr. Fekete Gabriella ügyvéd

Kategóriák

Családjog

Ingatlanjog

Családjog

Hogyan történik az özvegyi nyugdíj megállapítása, mit kell tennem ehhez?

Özvegyi nyugdíjat a házastárs, az elvált házastárs és az élettárs kaphat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén.

Az özvegyi nyugdíj iránti igényt - ha a jogszerző nem nyugdíjasként hunyt el - az igénylő lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságoknál lehet előterjeszteni.

Ha a jogszerző már nyugellátásban részesült, az özvegyi nyugdíj iránti kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell benyújtani.

A kérelemhez mellékelni kell a:

  • házassági anyakönyvi kivonatot,
  • halotti anyakönyvi kivonatot,
  • élettársak esetén az együttéléséről szóló hatósági bizonyítványt,
  • elvált vagy különélő házastárs esetén a tartásdíj megállapító bírósági ítéletét vagy a tartásdíj fizetését igazoló okmányokat.

A fentieken túl, ha a jogszerző nem nyugdíjasként hunyt el, az elhalt szolgálati idejére vonatkozó iratokat (pl. igazolásokat, munkakönyvet, stb.)

1 2

Kérdése van?

Bizonyára Önben is megfogalmazódtak már olyan jellegű kérdések, melyek megoldására szaktudás hiányában nem vállalkozott, szívesen bízta volna azt az adott szakterülethez értő, abban gyakorlattal rendelkező ügyvédre.

Tegye fel kérdését, melyre készséggel válaszolok, amennyiben megadja nekem elérhetőségét.
Minden megkeresésre válaszolok, kérem szíves türelmét!

Amennyiben hozzájárul ahhoz - természetesen anonim jelleggel - hogy kérdése és a rá adott válasz megjelenjen a weboldalon, kérjük, jelezze ezt az űrlap megfelelő helyén.

Tegye fel kérdését

Minden mező kitöltése kötelező!
Főoldal info@drfeketegabriella.hu